Правильне харчування - запорука гармонійного розвитку особистості, адже воно сприяє збереженню здоров'я, чинить опір шкідливим впливам довкілля, підвищує розумову та фізичну працездатність.Тому в сучасних умовах питання про здорове харчування школярів нашої школи є особливо актуальним. Однією з головних вимог до харчування школярів є його оптимальність і збалансованість. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов'язана зі значними витратами енергії. Для її відшкодування школяр повинен отримувати повноцінне харчування. Тому ми щодня піклуємося про різноманітну і корисну їжу наших школярів.
Графік
харчування учнів
1-4 класи – 2 перерва – 10:00 – 10:30 год
5- 8 класи – 3 перерва – 11:05 - 11:25 год
9-11 класи – 4 перерва - 12:10 - 12:30 год
Чотиритижневе меню
Комісія громадського контролю за якістю харчування, відвідала шкільну їдальню з метою здійснення контролю за організацією повноцінного збалансованого харчування, роботою харчоблоку та організацією постачання продуктів харчування
Їдальня. Харчоблок
Додаток 9
до постанови КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
від 24 березня 2021р. № 305
НОРМИ
Споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти,що провадять освітню діяльність на певному рівні(рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п'ятиденного перебування
Найменування продукту | Вікова група(років) | ||
Від 6 до 11 років | Від 11 до 14 років | Від 14 до 18 років | |
Овочі різноманітні | 100 | 100 | 100 |
Фрукти та ягоди різноманітні | 100 | 100 | 100 |
Соки 1р. | 200 | 200 | 200 |
Фрукти та ягоди сушені 1р. | 25 | 25 | 25 |
Злакові зернові та бобові 4р. | 40 | 45 | 45 |
Картопля 1р. | 120 | 150 | 150 |
Хліб цільнозерновий | 18 | 30 | 30 |
Риба різні сорти 1р. | 60 | 90 | 120 |
М'ясо птиці охолоджене 2р. | 70 | 100 | 120 |
Яйця 1р. | 1 | 1 | 1 |
Молоко | 200 | 200 | 200 |
Рослинні напої або йогурт | 125 | 125 | 125 |
Сир кисломолочний | 125 | 125 | 125 |
Сир м'який | 125 | 125 | 125 |
Сир твердий | 15 | 15 | 15 |
Сметана | 25 | 25 | 25 |
Масло солодковершкове | 2 | 2,5 | 3,5 |
Олія рафінована різна | 3,5 | 5 | 6,5 |
Сіль | 1 | 1,5 | 1,5 |
Цукор | 7,5 | 7,5 | 7,5 |
Какао 1р. | 6 | 6 | 6 |
Чай 2р. | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
Що вважається правильним харчуванням?
Головні принципи здорового і правильного харчування:
- Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
- Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
- Помірність - відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
- Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
- Різноманітність - за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп - білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.
Правильне харчування для дітей - меню
У меню на тиждень дитсадківця або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.
Приклад меню школяра на день
1.Сніданок- основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.
Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.
У сніданок можна включити:
- каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
- яйця, сир;
- м'ясо або рибу;
- какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.
2.Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.
У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:
- фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з'їсти, щоб не забруднитися);
- бутерброд із сиром або відварним філе;
- печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
- горіхи або сухофрукти;
- напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).
Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов'язково дітям потрібно пити воду.
Скільки потрібно води дитині на добу?30 мл на 1 кг маси тіла.
3.Обід- основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.
- Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
- Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
- Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.
Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.
4.Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.
5.Вечеря- легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.
Що запропонувати дитині на вечерю:
- яєчня або омлет;
- сир;
- тушковані овочі або рибу;
- відварне м'ясо;
- овочевий салат;
- гречану, рисову або вівсяну кашу;
- бобові зі свіжими овочами та ін.
Ці страви завжди бувають в меню дитячих кафе і ресторанів.
Не забувайте правильно поєднувати продукти:
- сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
- Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;
- каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.
Що виключити з харчування школяра
Продукти, від яких краще відмовитися:
- чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками;
- ковбасні та копчені продукти;
- будь-які напівфабрикати і фастфуд;
- гострі і дуже пряні вироби;
- консерви, спеції і багато солі;
- всі без винятку газовані напої.
Поки ви несете відповідальність за харчування дитини, і від вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.
Коментарi