/Files/images/harchuvannya/organizaciya_harchuvannya.jpg


Правильне харчування - запорука гармонійного розвитку особистості, адже воно сприяє збереженню здоров'я, чинить опір шкідливим впливам довкілля, підвищує розумову та фізичну працездатність.Тому в сучасних умовах питання про здорове харчування школярів нашої школи є особливо актуальним. Однією з головних вимог до харчування школярів є його оптимальність і збалансованість. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов'язана зі значними витратами енергії. Для її відшкодування школяр повинен отримувати повноцінне харчування. Тому ми щодня піклуємося про різноманітну і корисну їжу наших школярів.

Графік

харчування учнів

1-4 класи – 2 перерва – 10:00 – 10:30 год

5- 8 класи – 3 перерва – 11:05 - 11:25 год

9-11 класи – 4 перерва - 12:10 - 12:30 год


/Files/images/harchuvannya/0-02-0a-e95edbe4a9a9cbcb0008572bdec31cbfc986a41d76de70a147c7a9703e59aaba_74106505.jpg

/Files/images/Excel-Logo.jpg Чотиритижневе меню


/Files/images/harchuvannya/0-02-0a-19beaedee9300646504ca0c8493effaf7527ed43638c795754051b5fbb0c98a0_5ec9ecca.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-1aebf4eb3cc49429a66296253010ffbb28a228b02c8c6b7b89851a0d718f251c_555f0231fd42365a.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-15d0ab3f77c0082582fbc6f1063201970fb9da4de7aaf0e26ceefdf6622d1e00_c03ebca8f010b901.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-1e79a2490d14d30c611a7449f815a3317c177a485133514e11e17e27b0649974_842a68ada4970640.jpg


/Files/images/stattya_30/word_icon.png Узагальнені результати анкетування учнів 8 - 11 класів Славгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів щодо організації харчування у закладі

/Files/images/stattya_30/word_icon.png Узагальнені результати анкетування батьків учнів 1-11 класів Славгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів щодо організації харчування у закладі


Комісія громадського контролю за якістю харчування, відвідала шкільну їдальню з метою здійснення контролю за організацією повноцінного збалансованого харчування, роботою харчоблоку та організацією постачання продуктів харчування

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-8c4f53888cc8843f00a33377468b5fab1764830aad4abcfbef28331a8ac359f7_c3c4f7e3.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-289bac184546a74703715b626e4a7d209575dce6654a779faf7beb99dedfeeec_aa1aecd0.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-43407e77366fdbb0577704da75a509abd918e830e01b071dd769ddec061fc480_47fd8fbe.jpg


Їдальня. Харчоблок

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-61b67c1cc9dab65a1a523080c22a491fecc04b84148adfc6c55db03f5db359ed_a2ec9219.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-93c7e4416d9bc44e9cde0693a452a6147847a0e4451619efb13b12d51a9b3821_4d76e0b.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-17cd42e0335b58a5f6cdaf284e3d126f0c65e5bccba7fe75d0b5e00c1a05e490_c581f480.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-142c960790a9aecee6a178bfee4c7cb234c716cb5aba62367fea855a11b35f36_ca230a76.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-242ae958053d7fc1af5c67486b6a0fbde320590a76d33f7490bf3c1ea88e7336_1b743a00.jpg

/Files/images/harchuvannya/0-02-05-54e4c1f04cc1be645c314a7c98aa41701eaf7ea872c16d20d13a58292e82e077_2041523e.jpg


Додаток 9

до постанови КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

від 24 березня 2021р. № 305

НОРМИ

Споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти,що провадять освітню діяльність на певному рівні(рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п'ятиденного перебування

Найменування продукту Вікова група(років)
Від 6 до 11 років Від 11 до 14 років Від 14 до 18 років
Овочі різноманітні 100 100 100
Фрукти та ягоди різноманітні 100 100 100
Соки 1р. 200 200 200
Фрукти та ягоди сушені 1р. 25 25 25
Злакові зернові та бобові 4р. 40 45 45
Картопля 1р. 120 150 150
Хліб цільнозерновий 18 30 30
Риба різні сорти 1р. 60 90 120
М'ясо птиці охолоджене 2р. 70 100 120
Яйця 1р. 1 1 1
Молоко 200 200 200
Рослинні напої або йогурт 125 125 125
Сир кисломолочний 125 125 125
Сир м'який 125 125 125
Сир твердий 15 15 15
Сметана 25 25 25
Масло солодковершкове 2 2,5 3,5
Олія рафінована різна 3,5 5 6,5
Сіль 1 1,5 1,5
Цукор 7,5 7,5 7,5
Какао 1р. 6 6 6
Чай 2р. 0,5 0,5 0,5

Що вважається правильним харчуванням?

Головні принципи здорового і правильного харчування:

  1. Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
  2. Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
  3. Помірність - відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
  4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
  5. Різноманітність - за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп - білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

Правильне харчування для дітей - меню

У меню на тиждень дитсадківця або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

Приклад меню школяра на день

1.Сніданок- основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.

У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
  • яйця, сир;
  • м'ясо або рибу;
  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

2.Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.

У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:

  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з'їсти, щоб не забруднитися);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов'язково дітям потрібно пити воду.

Скільки потрібно води дитині на добу?30 мл на 1 кг маси тіла.

3.Обід- основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

  1. Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
  2. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
  3. Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.

Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

4.Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

5.Вечеря- легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

Що запропонувати дитині на вечерю:

  • яєчня або омлет;
  • сир;
  • тушковані овочі або рибу;
  • відварне м'ясо;
  • овочевий салат;
  • гречану, рисову або вівсяну кашу;
  • ​бобові зі свіжими овочами та ін.

Ці страви завжди бувають в меню дитячих кафе і ресторанів.

Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;
  • каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

Що виключити з харчування школяра

Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками;
  • ковбасні та копчені продукти;
  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;
  • гострі і дуже пряні вироби;
  • консерви, спеції і багато солі;
  • всі без винятку газовані напої.

/Files/images/zdorov/tarilka-original-1-e1517751480290.jpg

/Files/images/zdorov/tarilka-original-2-e1517751569804.jpg

/Files/images/zdorov/unnamed.png/Files/images/zdorov/65793331.png

Поки ви несете відповідальність за харчування дитини, і від вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

Кiлькiсть переглядiв: 778

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.